Anmari Salmela

Kaikki blogit puheenaiheesta Luovuus

Mestari höpsi shakista

Shakista kuten matematiikastakin toistellaan historiallisia harhoja. Väite shakin luovuudesta, kuva,  on höpöä, koska rajoitteena on pysyvä säännöstö, edes pokerin tapainen hämääminen ei ole mahdollista. 

Toimittaja höpsi tekoälystä

Ei ole harvinaista, että toimittajat eivät ymmärrä mistä puhutaan, varsinkaan jos kyse tekoälystä. Torstain Ylen Aamu-tv:ssä oli ”tekoälyn kehittämä viski”. Ikäänkuin esimerkiksi työkalu loisi kirjan eikä kirjailja. 

Myöhemmin sama toimittaja höpsi lisää ymmärtämättä mistä kyse: ”tekoälyt osaavat tehdä musiikkia, jota ihmiskorva ei tunnista koneen tekemäksi. Tulevaisuudessa jopa kirjoitetaan romaaneja ...”. Myöskin singulariteettiä vilautettiin.

Luovuuden maailma

Mikä onkaan luovuuden inkubaatioaika? Lapsi ei ole voinut idättää luovuuttaan ennen kouluikää sanoo Lauri Gröhn ja saattaa olla oikeassa. Mutta onhan sen luovuuden siemenen lapsella oltava jo, sillä muuten itämisajalla ei ole mitään merkitystä.

Luovuus on eläytymistä. Esimerkiksi taidemaalarille kangas ja värit kertovat mitä väriä seuraavaksi tarvitaan ja on luovuutta kuunnella sitä työtä mitä teet niin luovuus vapautuu.

Lapset eivät ole luovia 5

Lapsilla ei ole henkisiä työkaluja osoittaa oikeaa luovuutta. Kun koulu antaa niitä, paljastuu ankea totuus. Syy ei ole koulun. 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/187076-lapset-eivat-ole-l...

Ulos laatikosta

Ihailen tietynlaisia ihmisiä. Tietysti sellaisia, jotka osaavat elää tärkeiksi näkemiensä hyvin perusteltujen arvojen mukaan ja samalla ovat kykeneviä arvioimaan toimintaansa aina uudessa valossa. Ihailen myös ihmisiä, jotka osaavat huomioida toisia jotenkin luontevasti, sopivissa paikoissa ja sopivilla tavoilla. Sellaisia, jotka ovat löytäneet oman paikkansa, vapauden ja vastuun suhteen maailmaan ja osaavat olla tyytyväisiä. Mutta samalla ihailen heitä, jotka eivät tyydy oikein mihinkään, vaan katsovat koko ajan rohkeasti eteenpäin. Paradoksaalista.

Luovuus ja taide

 

 

Todella luova ihminen tekee jotain, mitä aikaisemmin kukaan ei ole tehnyt.  

Arkiluova ihminen tekee jotain, mitä ei itse aikaisemmin ole tehnyt. Taiteilija voi olla luova, kunnes brändää itsensä brändiluovaksi

Arkiluova lapsi toimii lähinnä sattumageneraattorina. Lapsi voi olla luova vanhempiensa mielestä ja villanpaiden kutoja omasta mielestään. 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/187076-lapset-eivat-ole-l...

Ohjelmointia lapsille a la Neukkula 1

Entisen Neukkulan malliin. Digifaktoja satujen sijaan. Sääli lapsia. Jälleen esimerkki sarjassa hyvää tarkoittavat hölmöt. Digijohdattelu ei korvaa lapsille luettuja satuja ja tarinoita ja haittaa neuroplastisesti lasten aidon luovuuden kehittymistä. Linda Liukas toimii brändissään kuin lipevä helppoheikki ymmärtämättä vähääkään lasten parasta.

Kuntoilu on kehäpäätelmä

Kuntourheilu on ajantappamisen lisäksi eräänlainen kehäpäätelmä: kuntoile voidaksesi kuntoilla. Kävellessä ajatukset ovat vapaat luoviin ajstuksiin, kuntoillessa aivot ovat obsession vallassa. Tämäkin ajatus syntyi kävellessä.

Vapaa-aika vs. työaika

Miksi ihmiset yhä ovat jämähtäneet ajattelemaan eri tapahtumiin sidottuja aikoja erillisinä kokonaisuuksinaan? Ennen mentiin tehtaalle klo 7, ruokatunti oli klo 12-13 ja kotiin päästiin klo 16  - jotenkin noin se meni. Vieläkin eletään vapaa-aikaa ja työaikaa.

Montako kertaa olet töissä ollessasi etsinyt ruokareseptiä tai auton varaosaa? Montako kertaa olet kesken kotitouhujesi etsinyt lähimmän paperinpalan ja kynän sekä kirjoittanut ratkaisusi työasiaan liittyvään ongelmaan? Vahva veikkaukseni on, että kumminkin päin on käynyt.

Tietokoneet rapauttavat luovuutta

Tietokoneavusteista luovuutta tuskin on olemassa. Normaalisti rajoitteet ovat hedelmällisiä luovuuden kannalta, mutta uuden luomisessa tietokonetuki johtaa helposti hätiköityihin ratkaisuihin (kuva). 

 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/149940-luovuus-ja-arkiluo...

Julkaise syötteitä